CharlieBrown Heittoja alkoholi- ja huumeaiheiselta kummulta

Alkoholilaki uusiksi. Ensimmäinen väliaikapiste

 

"Uusi alkoholilaki tulee voimaan kokonaisuudessaan 1.3.2018. Alkoholilaki kokoaa kattavasti yhteen aiemmat vanhan lain nojalla annetut 13 asetusta. Vanhentuneita ja aikansa eläneitä normeja on karsittu uudesta laista huomattavasti. Alkoholilain tarkoitus on jatkossakin ehkäistä alkoholista aiheutuvia haittoja." 

 

Sosiaali- ja terveysministeriö

 

Hienoa, jos pääsemme ministeriön oppien avulla eroon "vanhentuneista ja aikansa eläneistä normeista" - kunhan vain saamme tilalle elämän akuutteihin kysymyksiin myönteisellä tavalla vastaavia normeja eli "käyttäytymissääntöjä". Uutta alkoholilakia eettisesti puntaroitaessa aika ei ole vielä kypsä siihen, että voisimme eliitin poliitikkojen lailla olla  varmoja uudistusten hyvästä normikäypäisyydestä. Toistaiseksi saamme uuden lain vaikutuksesta suomalaiseen "kulutushiihtoon" vasta ensimmäisiä väliaikatuloksia.

Vaikka aluksi vähittäismyymälät antoivat ymmärtää, ettei vahvojen juomien myynti kasvanut niissä sanottavasti, tammikuussa  "lonkeroiden" myynti Alkossa romahti 40% aiemmasta tasosta. Sen sijaan vahvojen oluiden myynti ei noussut kaupoissa  kauppiaiden haluamalle tasolle.  Kaiken kaikkiaan Alkossa tapahtui myynnin litramäärää arvioitaessa 7,5% lasku verrattaessa myyntiä edellisvuoden tasoon. Välissä  tosin sorvattiin alkoholijuomien veronkorotus, mutta tämä vaikuttaa periaatteessa yhtä paljon kaikkien kauppojen myyntiin olutjuomien ja lonkeroiden suhteen.  Vahvojen juomien ostaminen "ruokakaupoista" on innostanut suomalaisia.  Alkossa ollaan jopa väläytetty lomautuksien mahdollisuutta tulevaisuudessa.  Valtiota kiinnostava myönteinen seikka on uuden lain kylkiäisenä tapahtunut lonkeroiden rahtaamisen  väheneminen ns. matkustajatuontina Suomeen.

Nyt olemme edenneet vanhentuneiden normien hukuttamisen toiseen aaltoon. Se sisältää kimpun ravintoloiden viina-arkea helpottavia "normipurkauksia". Lupamenettelyjä on yksinkertaistettu, vähittäismyyntilupia on tyrkyllä, ja anniskelun jatkaminen vaikka "aamuneljään" asti onnistuu yksinkertaisella ilmoituksella aluehallintovirastoon ja kolmen viikon odottelulla. Myös ravintoloitsijoiden hyppäämistä festareille ja muille tapahtuma-Suomen julkisille kekkereille on päätetty - kai hyvästä moraalisesta syystä  - samalla tavoin helpottaa.

Pääministeri Sipilän Suomessa on varmasti yleisesti ottaen moraalitonta rajoittaa bisneksiä joutaviin alkoholihaittoihin vedoten. Kun unelmat alkoholin mahdollisimman vapaasta myynnistä ja kulutuksen tehostamisen lisäämisestä on täytetty, tai ollaan ainakin päästy hyvään täyttämisvauhtiin, on vauhtipoliitikkojen ja rahamiesten mielestä ehkä aika panna täytäntöön jokin muu päänsumentamisbisnes, esimerkiksi tasa-arvokehitykseemme sointuva unelma "Kannabis kuuluu kaikille!"

Päihdehemmot ja päihdeliberaalit ovat olleet kuluvat viikot innoissaan siitä, ettei Suomi ajautunut ongelmiin vapauttaessaan vahvat oluet ja lonkerot kulmakauppoihinkin. Seuraavaksi sinne on saatava punkku! Päihdehaittojen kanssa konkreettisella tavalla kosketuksiin joutuvat perheet, sosiaaliviranomaiset, työvoimaviranomaiset, päihdeterapeutit ja asuntoloiden kaiken nähneet ohjaajat katsovat tilannetta pääasiassa poliisiviranomaisen tavoin. Poliisin mukaan päihdehaitat ja kansalaisten örveltämisestä lähtevät työtehtävät eivät hyppää hetkessä silmille. Päihdeongelmat kasvavat vähitellen seuraten kokonaiskulutuksen ja juomisyhteyksien muutoksia. Toiseksi Suomessa on riittänyt runsaasti päihdeongelmia tähänkin asti. Tietysti voi sanoa, että kun housut ovat valmiiksi märät, lisääntynyt "juoppopissi" ei  kurjaa kokonaistilannetta ongelmakäyttäjän kannalta sanottavasti muuta. Ikävä kyllä päihdekeskeinen yritystoiminta suorastaan houkuttelee kentälle lisää kokonaan uusiakin käyttäjiä ja tunnetulla tavalla suomalaiset alkoholisoituvat varsin helposti.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat