CharlieBrown Heittoja alkoholi- ja huumeaiheiselta kummulta

Hölmöläinen päihdepolitiikka ja - käyttäytyminen taas vahvistumassa

 

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vahvisti odotetusti uuden alkoholilain. Ruokakaupoissa myytävän alkoholin suurin sallittu prosenttiraja nousi 5,5:een ja hyllyille saadaan tuoda jatkossa myös ns. limuviinat. Ravintoloitsijat iloitsevat tulevaisuudessa vapaista aukioloajoista ja mainostamismahdollisuuksien laajenemisesta. Kaikki tämä tähtää käytännössä alkoholijuomien myynnin lisäämiseen ja kauppiaiden ja ravintoloitsijoiden liiketoiminnan tuoton ja voittojen parantamiseen. Toisaalla presidentti Niinistö on antanut myönteistä palautetta Helsingissä työskentelevälle kansalaisaktivisti ja päihdetyöntekijä Heikki Hurstille tämän toiminnasta päihdeongelmaisten ja kovaosaisten parissa järjestönsä kautta. Presidentin tehtävä ei ole ollut tässäkään kadehdittava. On kiitettävä niin alkoholiongelmien kasvattajia kuin viinaprobleemien vähentäjiä. Politiikassa menestyminen edellyttää sopivasti "kaksijakoista" toimijaa ja niin myös päihdepolitiikassa menestyminen. Politiikkahan on ollut sangen menestynyttä, koska sillä on  aika vankka kansan tuki - joskin kaksijakoisuudelle ominaisella tavalla osa suomalaisista on ollut jyrkästi päihdeongelmien kasvattamista vastaan. 

Lapsille ja nuorille kaupoista helposti sivullisten tai perheestä saatujen hakijoiden avulla saatavat vahvat oluet ja kivalta maistuvat limuviinat raivaavat helposti  entistä leveämpiä juntuja päästä nopeammin sisälle päihdeongelmien maailmaan - aivan kuin ne entiset väylät eivät olisi olleet tässä tarpeeksi vetäviä reittejä.

Mediasta olemme lukeneet miten aivan joulun alla vain 16-vuotias "loimaalaisnuori" menehtyi päihteisiin. Lounais-Suomen poliisin antamien tietojen mukaan nuori oli käyttänyt niin alkoholia kuin kannabista ja hänen seurassaan oli juhlinut täysi-ikäinen 24-vuotias paikkakuntalainen "kaveri". Rellestämisessä vierähti useampi päivä ja juopottelun ja pössyttelyn lomassa kuolleen uhrin keho maalattiin autotallissa  spraymaalilla. Poika ilmestyi kotiinsa huonossa kunnossa ja yhä päihtyneenä ilmeisesti 22.12. Äiti toimitti sairaan poikansa tuona päivänä sairaalaan, jossa potilas oli ensin aggressiivisella tuulella mutta hiljeni aiheutuneiden vammojen pahentuessa. Päihteiden ja maalaamisen turmelema poika kytkettiin hengityskoneeseen. Viisi päivää myöhemmin hänen annettiin kuolla heikon hoitovasteen takia. 

Nytkin voi löytyä runsaasti kansalaisia, jotka tässä vaiheessa valittavat, ettei moralisointi auta eikä veistä saa enää kääntää omaisten haavoissa. He ovat osaksi oikeassa. Moralisointi ei kannata eikä nuorten päihdekuolemilla mässäily yksityiskohtien kertaamisineen helpota vanhempien tuskaa. Samalla moittijat ovat osaksi väärässä: Pelkän moralisoimisen - ja vastamoralisoimisen - sijasta yhteiskunnassa tarvitaan enemmän rehellisyyttä ja terävää näkökykyä tajuta politiikan, kansan tapojen, alkoholia ja huumeita koskevien arvojen ja asenteiden ja käyttönormien keskinäistä suhdetta. Jos olemme yleisesti ottaen päihdekeskeinen kansa, jossa alkoholi, kannabis ja muut huumausaineet liikkuvat laajasti  ja osaksi täysin hyväksytyllä tavalla kansalaiselta toiselle, ja jossa poliitikot ja poliisit palvelevat erityisesti kauppiaita, liikemiehiä ja joviaaleja kaljalobbareita, ja jossa kannabiksen käyttäjille riittää eduskuntaa myöten ystäviä ja tukijoita, en ymmärrrä miten tällaisia 16-vuotiaan nuorten kuolemia ei voisi esiintyä hyvin nyt ja vielä enemmän tulevaisuudessa. 

Nuorena kuolleet päihdekäyttäjät ja vanhemmatkin kansalaiset ovat se vero, jonka valtiovalta ja yhteiskunnan johtavat mediavaikuttajat ovat suorastaan etukäteen päättäneet maksaa "vanhempien pussista" liberaalin päihdepolitiikkansa hintana.

 

Lähteet

HS 28.12. klo 12:30

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat