CharlieBrown Heittoja alkoholi- ja huumeaiheiselta kummulta

Yksi pää, kaksi mieltä?

 

"Alkoholiprosentin korotuksen puolesta äänestänyt vastuuministeri muistuttaa, että korotus tarkoittaa enemmän haittoja, jotka näkyvät niin lastensuojelussa kuin päivystyksessäkin.

–  Vastuuministerinä, myös päihdehaitoista vastaavana, en milloinkaan voi kieltää niitä riskejä ja haittoja, jotka liittyvät päihdehaittoihin esityksen tästä kohdasta johtuen, toteaa perhe ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) vakavana. (...)"

MTV.fi 15.12.2017

 

Tänään eduskunnassa ja suuressa valiokunnassa hyväksytty laki ns. nelosoluen tuomisesta kauppoihin ja kioskeihin sai puolelleen erityisesti kokoomuksen, merkittävän osan keskustaa ja monet perussuomalaiset ja siniset. Demarit äänestivät lakia vastaan lähes yksimielisesti, mikä sai Mikael Jugnerin (sd.) vuodattamaan sappeaan ja julistamaan eroavansa koko puolueesta. Laki saatiinkin voimaan lähinnä oikeistoliberaalien voimin; osa heistä oli asialla erityisesti aatteellisista syistä, osa motiivilla lisätä kauppojen ja kioskien kannattavuutta lisäämällä alkoholimyynnin volyymia. 

Oma lukunsa päätöksenteossa oli ministeri Annika Saarikon menettely. Hänhän äänesti lain puolesta eli samalla omaa päihdekriittistä kantaansa vastaan. Saarikko ts. äänesti samalla sen puolesta, että saataisiin kehitettyä enemmän niin lastensuojelussa kuin terveyspalveluissa näkyviä haittoja.

Kaikenlaisten haittojen lisääntymisen mukana toki myös alkoholistiset kehityskulut nopeutuvat, poissaolot töistä lisääntyvät ja varhaisnuorten ja nuorten juominen saa yhä vaarallisempia piirteitä - kun hakupaikkoja on runsaasti eikä päihdesallivassa yhteiskunnassa ole pulaa alaikäisille olutta ja siideriä hakevista ihmisistä.

Yle uutisoi iltauutisissa, että laki herättää "suuria tunteita". Minulla tunteita on niukemmin mutta kysymyksiä runsaasti. Lainsäädäntö on - tai sen tulisi olla - rationaalista työtä. Vastustin tätä lakia järkiperäisistä syistä ja vastustan jatkossakin aavistaen, että seuraavaksi keskusta- ja porvarivetoiset poliitikot jotkut höpsöt persut ja siniset nosteessaan rupeavat vaatimaan bisneksien avaamista kannabiksen suuntaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat