CharlieBrown Heittoja alkoholi- ja huumeaiheiselta kummulta

Blogin avaus. Järkeä alkoholin myyntipolitiikkaan!

Tunnustan avanneeni tämän blogin  puolivahingossa. Painelin yhtä ja toista näppäintä kunnes valittavaksi avautui tämä kirjoitusmahdollisuus. Käytin tilanteen hyväksi. Kiitos Uusi Suomi! Luotan "yhteentörmäyksen" myönteiseen synergiaan. 

Syystä tai toisesta alkoholi ja päihteet ovat kuuluneet elinpiirini osatekijöihin lapsuudestani lähtien synnyttyäni toiselta sukuhaaralta vanhaan alkoholistisukuun, joka synnyttää tasaiseen tahtiin niin koskaan alkoholia käyttämättömiä kuin päihteitä reippaasti kuluttavia ja päihteistä sittemmin luopuvia absolutisteja. Olen tässä linjassa harvinaisemman vaihtoehdon edustaja, alkoholin kohtuukäyttäjä, joka lopetti ajoissa kehityksen suurkuluttajaksi. Kenties vakauteen on auttanut geneettisesti myönteinen perimä toisen, ilmeisesti aika päihdeongelmattoman suvun puolelta. Näin suvussani alkoholin suurkulutuksen tuottamia ongelmia. Niitä oli erilaisia, osa sosiaalisia, osa terveydellisiä.

Jo tutuksi tulleen aihepiirin myötä alasta tuli sittemmin koulutuksen ja päihdetyön kautta monivuotinen  ammatti. Nykyään alkoholin, päihteiden ja huumeiden maailma on käytännössä jo toisten heiniä. Seuraan silti alaa, kehitystä - joka ei edusta samalla aina edistystä - ja kommentoin uutisia päihteistä, huumeista ja hoidoista.

Nyky-yhteiskunnassa on ainakin kaksi selvää kehityskulkua: 1) alkoholinkäytön arkipäiväistäminen ja tuominen ikään kuin eurooppalaisessa hengessä esteittä ja estoitta kuluttajien pöytiin 2) huumeita, erityisesti ns. mietoja  aineita koskeva sallivuuden lisääntyminen. Osaksi nämä kaksi kehityskulkua ovat yhteydessä toisiinsa ja suhteessa kumpaankin vaikuttaviin päihde- ja nautintokulttuurin herätteisiin ja erityiseti huumeiden osalta myös ammatillis-tieteelliseen keskusteluun.

Parhaillaan ajan henki käy ehkä kuumimpana elintarvikeliikkeissä ja kioskeissa myytävien alkoholijuomien väkevyyden nostamisen tiimoilla.  Päihdeliberaalit ja kauppojen myyntivoitoista kiinnostuneet ihmiset eivät ole halukkaita pitämään kauppojen alkoholijuomia nykyisessä vahvuudessa. Osaksi tavoitellaan mannermaista vapaamielisyyttä ja samalla jotain innostavaa vanhan Euroopan ravitsemuskulttuurin ilmapiiristä, ja osaksi halutaan kasvattaa myyntivoittoa. Monet liikemiehet kadehtivat ns. pitkäripaisten kassakoneiden kilinää. Heidän lobbaamansa poliitikot ovat yhteiskunnassa väline purkaa varsinaisten alkoholiikkeiden oikeutta huolehtia väkevämpien oluiden ja mietojen viinien myynnistä (jotkut viinitilat tässä sivuuttaen). Tunteet kuumenevat. Aatemaailmatkin törmäävät yhteen. Päihdehoidon asiantuntijoita ja nuorten asemasta kiinnostuneita ei haluta kuunnella ellei  puhe samalla miellytä korvaa.

Eräs kiinnostavimmista ja halukkaimmin vastaanotettavista ja helpoimmin lisääntyvistä puheista on meemi kaikkien kieltojen synnyttämästä juopottelun lisääntymisestä.  Alkoholijutut kuulemma "mystifioidaan" ja näin luodaan viinoille ja kaljoille lisää houkuttelevuutta.  Meemi sisältää pääasiassa pötypuhetta. Suomessa on juotu alkoholistisella tavalla aina,  myös ennen ja jälkeen ns. kieltolain aikojen. Kieltoaikana saatavilla oleva alkoholi oli käytännön syystä, siis  erityisesti salakuljetuksen tarpeisiin liittyen, väkevää, mikä tietysti samalla lisäsi väkevien kuluttamista. En ymmärrä miksi alkoholin väkevöittäminen tänään ja tavallisia myyntipisteitä koskien ei nyt samalla vahvistaisi väkevämpien juomien myyntiasemaa. Se ei voi olla tuottamatta ongelmia. Mitä enemmän juodaan ja mitä vahvempia juomia sitä nopeammin alkoholistinen kehitys menee eteenpäin. Mistä rahat hoitoihin? Korvaako mikään raha tai apu menetettyä hyvää työpaikkaa tai toimivaa mutta katkennutta parisuhdetta tai läheistä suhdetta lapsiin?

Nuorten asema on vielä sikäli tärkeä, että Suomessa on jo pitkään jatkunut väärä ja todella ikävä ja vastuuntunnoton tapa auttaa nuoria saamaan alkoholijuomia kaupasta tarjoutumalla tai pyynnöstä lupautumalla hakijaksi. Jotkut tekevät asiasta myös kauppaa ottamalla "hakuria" palveluksistaan. Totta kai päihtymishakuiset nuoret tulevat jatkossa kinuamaan kaupasta väkeviä oluita ja mietoja viinejä/sekoitteita - jos niitä on vain saatavilla. Ja totta kai vastuuttomat täysi-ikäiset ovat valmiita tuomaan nuorille kaiken pyydetyn. Tämähän on vain inhimillistä toimintaa eli kansantapaa.  Mitä vahvempaa alkoholi on ja mitä nopeammin sitä juodaan, sitä enemmän aivosolut rupeavat "pätkimään", ja ajatellaanpa sitä, että nämä aivot ovat vielä herkässä kehitysiässä.

Onko meillä yhteiskunnassa vapaa oikeus kävellä jatkuvasti päihteiden kanssa terveyshaittojen ilmeisen vaaran ylitse liberaalisuuden ja markkinahenkisyyden nimeen ja samalla kaataa nuoria mennessämme? Ja jos on, niin mistä tai keneltä on oikeus saatu? 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat